Wannabe/ Exerciţii de vizibilitate
expoziție personală, 2008, galeria Atelier 35, Bucureşti
instalație foto, printuri text, video
Wannabe este folosit in sensul de want to be/vreau sa fiu, cineva care aspira la un rol sau pozitie, in cazul acesta, la statutul de artist.
Tinerii artisti sunt undeva intre emerging artists si wannabes. Aspiranti la afirmare, exprimare, dezvoltare, dar si integrare in sistemul artistic, intre dorinta de comunicare si cautarea unor repere, tanarul artist este o categorie speciala in contextul artistic actual.
Exercitiile de vizibilitate sunt o abordare personala si autobiografica, un proces de analiza critica a factorilor care determina “productia” artistica contemporana. Exercitiile in vederea obtinerii vizibilitatii le practica oricine, constient sau nu. Iar orice activitate artistica devine un exercitiu de vizibilitate care ne imbogateste experienta si ne pregateste pentru etapele viitoare.
Proiectul a fost expus în 2009 de Mircea Nicolae, în cadrul proiectului ”Young Romanian Art” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în cadrul expoziției de grup ”Supereroi”;
“Tânăr artist. Adică “un wannabe” – o poziţie, o stare, o condiţie analizată printr-un “exerciţiu de vizibilitate” realizat în spaţiul galeriei. Este vorba de un gest critic de introspecţie pe care Oana Toderică îl prezintă cu sinceritate celor din jur. Pe pereţii galeriei este expusă practic o parte din propria mapă de artist: fotografii şi texte care documentează activităţi anterioare. Alături, o completare video prin care îşi mărturiseşte nedisimulat ironia faţă de poziţia artistului în devenire: o reformulare în “n” variante a condiţiei actuale – “Am absolvit facultatea de Arte Plastice. Se cheamă că sunt artist. Sunt artist?!”. În plan central – “oportunităţile”: xeroxuri cu diverse call for applications înşirate promiţător, optimist şi abundent. Toate se constituie în coordonatele unei lumi personale ce îşi găseşte similitudini cu cele ale aşa-numitului emerging artist de oriunde. Pentru Oana Toderică acest exerciţiu de vizibilitate capătă nota unei confesiuni artistice, devine un autoportret cu inerentele sale neclarităţi . De aici şi cele cinci fotografii ale artistei care completează perfect expoziţia şi în care sharful diferit creează zone diferite de focalizare. Actul auto-analizei mărturisite pare că are o valoare intimistă trădată prin folosirea în mod asumat a unor poze de format mic pentru documentarea activităţii de artist. Ele duc cu gândul mai degrabă la fotografiile de familie decât la actul de promovare la nivel public a unor lucrări. O notă generală de coerenţă conceptuală, întâmplătoare sau nu, este dată şi de faptul că discursul făcut pe marginea condiţiei artistului aspirant la afirmare s-a materializat
într-un spaţiu dedicat tinerilor artişti precum cel al galeriei Atelier 35”. (Carola Roşca , Time Out Bucureşti)