Biografie

Oana Toderică este o artistă vizuală din Iași, cu studii de licență (Artă Murală), masterat și doctorat în Arte Vizuale (2014) la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. In 2005 a beneficiat de o bursa de studii Erasmus la Manchester Metropolitan University, Anglia, sectía Interactive Arts.
A avut patru expoziții personale -prima în 2008, ”Wannabe. Exerciții de vizibilitate” la Atelier 35, București, care a fost expusă ulterior de Mircea Nicolae, în cadrul proiectului ”Young Romanian Art” (2009), la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în cadrul expoziției de grup ”Supereroi”; și cea mai recentă, în 2023 -”Dezveliri. Împletituri terapeutice” (curatoare - Oana Nae) la galeria Labirint, Casa de Cultura "Mihai Ursachi", Iași. A avut o prezentare publică în 2014 la galeria Tranzit Iași pentru a-și face cunoscut proiectul cu intervenții realizate în spațiul public– ”Cuvinte alese în peisaj”. A participat la numeroase expoziții de grup și colective cu lucrări contextuale atât în medii tradiționale cât și neconvenționale (instalații, performance, obiect, fotografie, text). A lucrat cu copii/ adolescenti/ tineri ca profesor de arte vizuale dar și în cadrul unor ateliere sau workshopuri. Mai nou, și–a completat pregătirea cu formări de consiliere prin artă, cursuri de pedagogie Waldorf, coaching sau terapie prin artă (în curs de formare), în dorința de a experimenta și de a găsi noi moduri de a veni în întâmpinarea publicului, oferind noi sensuri actului artistic.

O lucrare de început -Private Talk – 2007 (performance în cadrul Studentfest cu tema–Sintetic), Facultatea de Arte, Timișoara

Lucrarea îmbină conceptele de public și privat într-un mod relațional, performativ.

Au fost afișate anunțuri și oferite invitații ”la vorbit”. Artista renunță la turnul de fildeș, al ”artistului izolat” transformând un spațiu public într-unul privat prin distanțare, spațiul vast al curții interioare a universității oferind o oarecare intimitate discuțiilor prilejuite.  

Consider aceasta imagine relevantă și pentru manifestarile experimentale de început de drum dar și pentru preocupările actuale care au în prim plan lucrul cu oamenii.

Lucrare recentă – (serie fotografii- în lucru)

De aproximativ 20 de ani, arta contemporană este o preocupare vie și prezentă pe harta mea, o asumare a unei libertății de exprimare imperfecte, cu experimente, (auto)expuneri, cu perioade de practică mai intense, câteodată mai lucide, altădată mai emoționale, dar autentice, cu tot cu pauze, rătăciri și reveniri.

Acum sunt aici, și încă mă regăsesc (zâmbind) în lucrările mele, mai mici sau mai mari… Revăzând imagini vechi pierdute prin cotloanele memoriei, regăsite în arhiva personală, mi-am dat seama (nu doar) că, iubesc arta, dar mă iubesc și pe mine, facând-o.